Φωτογραμμετρία, Φωτοερμηνεία

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΕΡΜΗΝΕΙΑΣ – ΠΕΡΑΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Σκοπός τη παρούσας τεχνικής έκθεσης φωτοερμηνείας είναι να αποδειχθεί η ύπαρξη κτιρίου προ του ετους 1955. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν αεροφωτογραφίες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (Γ.Υ.Σ.) από το έτος 1945 και άλλα επικουρικά δεδομένα. Τα γεωγραφικά δεδομένα που αξιοποιηθηκαν για τη μελέτη είναι:

Γεωγραφικά Δεδομένα για τη Μελέτη Φωτοερμηνείας

  • 2 αερογωτογραφίες της Γ.Υ.Σ. f182_9092_Χ_1945_42000 & f182_9092_Χ_1945_42000 σαρωμένες στα 1600dpi
  • Ο χάρτης κλίμακας 1:5000 της οριστικής αγροτικής διανομής ΠΕΡΑΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ του έτους 1931
  • Ο χάρτης κλίμακας 1:1000 της οριστικής διανομής ΤΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ του έτους 1955
  • Ορθοφωτοραφία του κτηματολογίου της περιόδου 2015-2016
  • Το πολύγωνο τη ιδιοκτησίας προς εντοπισμό στις παραπάνω αεροφωτογραφίες.

Μεθοδολογία Φωτοερμηνείας και Τεχνική Περιγραφή

Με την μέθοδο της στερεοσκοπικής παρατήρησης των αεροφωτογραφιών της ΓΥΣ δύναται να τεκμηριωθεί η ύπαρξη ή μη κτιρίου στην περιοχή ενδιαφέροντος. Για την στερεοσκοπική παρατήρηση του στερεοζεύγους των αεροφωτογραφιών της ΓΥΣ, είναι αναγκαίο να εντοπιστεί η ακριβής θέση του πολυγώνου της ιδιοκτησίας πάνω στις αεροφωτογραφίες. Επομένως θα πρέπει να γίνει γεωαναφορά σε όλα τα παραπάνω διαθέσιμα γεωγραφικά δεδομένα έτσι ώστε να υπολογιστεί τελικά  η απόλυτη θέση των αεροφωτογραφιών στο εθνικό σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ’87. Στη συνέχεια είναι δυνατόν να εντοπιστεί η ακριβής θέση του πολυγώνου της ιδιοκτησίας στις αεροφωτογραφίες για την στερεοσκοπική παρατήρηση. 

Αρχικά πραγματοποιήθηκε μετασχηματισμός των χαρτών της αγροτικής διανομής ΠΕΡΑΜΑ 1931 και της διανομής συνοικισμού ΠΕΡΑΜΑ 1955 από το σύστημα συντεταγμένων HATT6x6 στο σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ87 κάνοντας χρήση των τριγωνομετρικών σημείων της περιοχής. Για τον μετασχηματισμό χρησιμοποιήθηκε λογισμικό GIS(1) ανοιχτού κώδικα. 

Στη συνέχεια έγινε εξαγωγή χαρακτηριστικών ή αλλιώς φωτοσταθερών σημείων από τον χάρτη της αγροτικής διανομής σε συνδυασμό και με βοηθητικό υπόβαθρο τις ορθοφωτογραφίες του κτηματολογίου της περιόδου 2015-2016. Τα σημεία που χρησιμοποιήθηκαν είναι, η παλαιά εθνική οδός, ο Ιερός Ναός Αγίων Νικολάου και Χαραλάμπους, σημεία από διασταυρώσεις αγροτικών μονοπατιών και περιφράξεις αγροτεμαχίων, τα οποία εντοπίστηκαν στο παραπάνω στερεοζεύγος αεροφωτογραφιών της ΓΥΣ. Επίσης χρησιμοποιήθηκε λογισμικό GIS(1) ανοιχτού κώδικα για την μέτρηση των χαρακτηριστικών σημείων στο σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ87

Φωτογραμμετρικό(2) λογισμικό ανοιχτού κώδικα χρησιμοποιήθηκε, κάνοντας χρήση των σημείων αναφοράς που μετρήθηκαν με την παραπάνω διαδικασία, για τον απόλυτο προσανατολισμό του στερεοζεύγους των αεροφωτογραφιων της ΓΥΣ του έτους 1945. Από την επίλυση του απόλυτου προσανατολισμού έγινε γεωαναφορά των αεροφωτογραφιών, στη συνεχεια δημιουργήθηκε ψηφιακό μοντέλο εδάφους, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ορθοφωτογραφίας(3) των αρχικών αεροφωτογραφιών. Το σύνολο των πρωτογενων γεωγραφικών δεδομένων της μελέτης είναι πλέον γεωαναφερμένο στο ίδιο σύστημα συντεταγμένων ΕΓΣΑ87 και μπορει να γινει περεταίρω επεξεργασία σε λογισμικό GIS(1).   

Αποτέλεσμα Φωτοερμηνείας

Η εισαγωγή όλων των παραπάνω γεωγραφικών δεδομένων σε λογισμικό GIS(1) επιτρέπει τον εντοπισμό της ακριβής θέσης του πολυγώνου της ιδιοκτησίας στις αεροφωτογραφίες για την στερεοσκοπική παρατήρηση στο συγκεκριμένο σημείο. Η παρατήρηση έγινε ψηφιακά με στερεοσκοπικά γυαλιά(4). 

Στην περιοχή ενδιαφέροντος παρατηρείται κτιριακός όγκος, όπως επίσης ανατολικά και δυτικά σε επαφή από τη θέση του κτιρίου της ιδιοκτησίας, το οποίο επιβεβαιώνεται και από τον χάρτη του συνοικισμού ΠΕΡΑΜΑ τους έτους 1955

Ορολογίες

(1) Τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (Σ.Γ.Π.), γνωστά ευρέως και ως G.I.S. Geographic Information Systems, είναι ολοκληρωμένα συστήματα συλλογής, αποθήκευσης, διαχείρισης, ανάλυσης και απόδοσης πληροφορίας, σχετικής με φαινόμενα που εξελίσσονται στο χώρο. QGIS είναι ένα δημοφιλές πρόγραμμα ανοιχτού-λογισμικού GIS με προηγμένες δυνατότητες. Εδώ υπάρχει μια σειρά από tutorials και συμβουλές που σας δείχνουν πως να το χρησιμοποιήσετε, για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων GIS.

(2) Φωτογραμμετρία καλείται ως η τέχνη και η επιστήμη εξαγωγής μετρήσεων από φωτογραφίες, ειδικότερα όσον αφορά των προσδιορισμό της θέσης σημείων στον χώρο με υψηλή ακρίβεια. Χρονολογείται απο τα μέσα του 19ου αιώνα και επινοήθηκε σχεδόν παράλληλα με την επιστήμη της μοντέρνας φωτογραφίας. WebODM δημοφιλές πρόγραμμα ανοιχτού-λογισμικού φωτογραμμετρίας.

(3) Ορθοφωτογραφία είναι το προϊόν με γεωμετρική διόρθωση αεροφωτογραφιών έτσι ώστε οι εμφανιζόμενες αποστάσεις να είναι ομοιόμορφες και να μπορούν να μετρηθούν ως χάρτης.

(4) Τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιούνται ευρέως με τα βιντεοπαιχνίδια, αλλά χρησιμοποιούνται και σε άλλες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων προσομοιωτών και εκπαιδευτών. Περιλαμβάνουν μια στερεοσκοπική οθόνη τοποθετημένη στο κεφάλι (παρέχοντας ξεχωριστές εικόνες για το κάθε μάτι).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.